Ett sortiment vi kan stå för

Produkterna vi säljer ska vara hållbara och tillförlitliga så att våra kunder kan känna sig trygga. Det är viktigt för oss att konsumenter kan lita på det som står på livsmedelsförpackningar, etiketter och skyltar. På Bergendahls Food fokuserar vi på matsäkerhet och har certifierat oss enligt BRC:s standard för lager och distribution samt Svensk standard för butik i detaljhandeln.

Många olika områden att ta hänsyn till

Bergendahls Food arbetar aktivt med att skapa en hållbar framtid som inbegriper såväl miljön
som innehåll och hantering av våra produkter. Kontroll av spårbarhet är ett viktigt område för oss
och vi kräver att leverantörerna, liksom vi själva, arbetar med system för att effektivt kunna spåra vårt
sortiment i händelse av indragningar och återkallelser.

Fiskar-fri-600x450

Hållbart fiske

Vi gör allt vi kan för att bidra till ett hållbart fiske och ställer hårda krav på spårbarheten, bland annat för att eliminera risken för inköp och försäljning av rödlistad fisk.

Olja-600x450

Certifierad palmolja

Vi undviker palmolja i största möjliga mån och vi har för avsikt att helt fasa ut palmolja ur våra produkter. Redan idag ställer vi krav på att palmolja som ingrediens i våra livsmedel ska vara certifierad och segregerad palmolja samt certifikat som styrker detta.

EggS-600x450

Ägg från frigående höns

Tillgången på ägg från svenska frigående höns är en viktig fråga för oss och våra kunder. Vår äggpolicy togs fram i januari 2018 och omfattades då av Bergendahls Food och City Gross. Policyn som innebär att endast ägg från frigående höns finns i våra butiker gäller sedan 2020 även våra butikskoncept Matöppet och Cash. Sedan påsken 2020 har burägg fasats ut som ingrediens i sortimentet från våra egna varumärken, Budget, Favorit och Favorit finfina.

Granit1-600x450

Hem- & Fritidsprodukter

Vi har tagit ställning till en radämnen som kan återfinnas i hem- och fritidsprodukter. Det innebär t.ex att vi tar avstånd från Biocider (antibakteriella medel) i artiklar för barn och barnvård, köksartiklar, badrumsartiklar samt textilier som är riktade till barn. Vi tar inte heller in växtskyddsmedel som innehåller glyfosat.

Grillkol-200x150

Engångsgrillar och kol

Svenskar gillar att grilla och årligen förbrukas ca 22 000 ton grillkol/briketter i landet. Vår egen produkt Favorit grillkol består av europeiskt löv-träkol från hållbart skogsbruk i Polen och har en dubbel miljömärkning. Under 2019 tog vi även beslutet att inte köpa in fler engångsgrillar. På så sätt är vi med och minskar risken för bränder och bidrar till minskad nerskräpning i naturen.

Kasse-200x150

Skillnad på plast och plast

Det är inte bara produkterna vi erbjuder som ska vara bra, även på förpackningarna ställs höga krav. För att plast ska bli så klimatsmart som möjligt är det viktigt att öka användandet av returplast. Vår bärkasse i plast är till 80% tillverkad av återvunnet returplastmaterial och behöver endast användas två gånger för att den ska bli miljö- och klimatneutral.

20 000

Livsmedelsprodukter

4 500

Non - food varor

Proteinalternativ för alla

Allt fler väljer att variera sina val av protein. Hos oss har vegetariska produkter liksom övriga alternativa proteinkällor en självklar plats. Utbudet växer och vår ambition är att alla, från vegetarianer och veganer till flexitarianer, ska hitta sina livsmedel hos oss och samtidigt göra ett bra och hållbart val.

Förutom att bredda det vegetariska sortimentet gör vi en stor satsning för att bli ännu bättre på frukt och grönt.

Crispy-bean-burger-600x450
Morot-600x450

96

Fairtrade-märkta produkter

129

Vegetariska proteinalternativ

450

Svanenmärkningar

530

“Ä-märkta” produkter

498

Kravmärkta produkter

700

Från Sverige-märkta produkter

Fairtrade-produkt-600_450