Bergendahls Food rapporterar för räkenskapsåret 2018/19 ett vikande resultat. En omorganisering genomförs nu i syfte att öka lönsamheten och stärka organisationen långsiktigt.
Omsättningen för Bergendahls Food ökade med 3,4 procent men resultatet försämrades från 147 mnkr (EBIT) föregående år till -15 mnkr (EBIT) för det brutna verksamhetsåret 2018/19. Resultatet kan bland annat kopplas till kostnader för omstrukturering av butiksnätet samt en svag utveckling av e-handeln och jämförbara butiker.
Håkan Åkerström
– Vi har under året stängt fyra City Gross-butiker vilket givetvis tynger resultatet. Under samma period har vår e-handel, som för de flesta handelsaktörer, varit kostsamt. Tyvärr har vi inte heller haft den utveckling vi hade önskat i jämförbara butiker, berättar Håkan Åkerström, VD för Bergendahls Food.
Håkan Åkerström tillträdde den 1 september och har tillsammans med den befintliga organisationen tagit fram en åtgärdsplan. Bland annat kommer en helt ny organisationsmodell att sjösättas den 1 december. Tydligare resultat- och ansvarsområden och minskad centraliserad detaljstyrning ska bidra till en ökad målstyrning och en större frihet att agera för att nå målen.
– Vi har haft ett tufft år bakom oss men nu vidtar vi åtgärder för att stärka organisationen. Vår absoluta prioritet framåt kommer att vara lönsamhet och det uppnår vi bland annat genom ett stort fokus på kundupplevelsen, säger Håkan Åkerström.
City Gross blir ett dotterbolag med egen vd. På posten som vd för City Gross tillträder den 1 december Anders Wennerberg, tidigare bland annat vd för Netto Sverige och kedjechef för Ica Maxi. Daniel Forss fortsätter att arbeta i ledningen för City Gross med ansvar för drift och utveckling. Alla resurser som är kopplade till City Gross kommer att samlas i samma organisation.
Potential inom partihandeln
Förändringen innefattar även ett utökat fokus på externa kunder. Alla resurser som idag på olika håll i bolaget arbetar mot externa kundbutiker samlas i en organisation. Denna organisation kommer att ledas av Henrik Weiden som får titeln försäljningsdirektör.
– Grossistverksamheten som riktar sig till våra externa kunder utgör en stor del av vår omsättning och är förtjänt av en egen organisation. Vi ser en stor utvecklingspotential i den här delen av verksamheten och även möjligheter inom segment vi inte riktar oss till idag, förklarar Håkan Åkerström.
– Som ett familjeägt bolag och nummer fyra på marknaden har vi en unik position. Vi kan vara snabbfotade och anpassningsbara och det har vi nytta av nu. Vi ser på det kommande året som ett omställningsår där vi bygger förutsättningar att lyckas genom ett tydligare fokus på lönsamhet istället för expansion, bättre kostnadskontroll och en tydligare organisation, avslutar Håkan Åkerström.
För ytterligare information:
Håkan Åkerström, vd Bergendahls Food
hakan.akerstrom@bergendahls.se, 0703-14 23 20
Anders Wennerberg, blivande vd City Gross
073-377 90 75
Henrik Weiden, tf marknadschef City Gross och blivande försäljningsdirektör Bergendahls Food
henrik.weiden@bergendahls.se, 0709-751619
Anders Wennberg
Om City Gross och Bergendahls Food
Bergendahls Food bedriver partihandel med egna butiker under varumärket City Gross som grundades 1993 och idag består av över 40 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare.
Bergendals Food bedriver också partihandel och samverkar med fristående köpmannaägda butiker, bland annat inom grupperingarna Den Svenska Matrebellen och MatÖppet. Bergendahls Food och City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och idag ägs av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.