back

Kvalitet och Miljö

Bergendahls Food tar miljö- och kvalitetsarbetet på största allvar när vi nu arbetar på bred front med att bli en stor aktör på marknaden. Vi arbetar både som partihandel och detaljhandel, vilket är en fördel för helheten. I samarbete och genom ökade kvalitetskrav på våra leverantörer, kundbutiker och egenägda butiker har vi som policy att:

Våra kunder ska känna sig trygga, nöjda och medvetna med vårt utbud av varor och tjänster och därmed vilja handla med oss och hos oss nu och i framtiden.

Eco-driving
På transportsidan ska alla nya lastbilar på Bergendahls Food hålla högsta miljöklass, chaufförerna utbildas i Eco-driving för att körningarna ska bli så säkra och utsläppen så små som möjligt, bilarna ska gå på miljövänlig diesel och fyllnadsgraden på egna transporter vara 100%.

Närodlat
Bergendahls Food fokuserar på närproducerat svenskt kött som styckas i butik vilket bl.a. bidrar till minskade transporter. Vi arbetar med källsortering och återvinning i den mån respektive kommun har förutsättningar att klara hanteringen.

GMO policy
Bergendahls Food tar aktivt ställning mot och undviker genmodifierade organismer (GMO). Det betyder att vi inte ska saluföra råvaror eller sammansatta produkter som innehåller genmodifierade organismer.

För att säkerställa att detta beslut följs arbetar Bergendahls Food tillsammans med leverantörerna genom dokument, certifikat och kontroller för att undvika produkter innehållande GMO.


 

Bergendahls Foods Policy

GMO (Genmodifierade organismer)
Bergendahls Food tar aktivt ställning mot och undviker genmodifierade organismer (GMO). Det betyder att vi inte ska saluföra råvaror eller sammansatta produkter som innehåller genmodifierade organismer. För att säkerställa att detta beslut följs arbetar Bergendahls Food tillsammans med leverantörerna genom dokument, certifikat och kontroller för att undvika produkter innehållande GMO.

AZO-färger
Bergendahls Food följer det policybeslut gällande AZO-färger som vi gemensamt tog i Svensk Dagligvaruhandel när lagstiftningen ändrades 1999.

Detta innebär att varor innehållande följande azofärger inte får säljas;

E102 tartrazin
E110 paraorange
E122 azorubin
E123 amarant
E124 nykockin
E129 allurarött AC
E151 briljantsvart BN
E155 brun HT
E180 litolrubin

med undantag av de varor som var godkända i Sverige redan innan lagändringen bl a fiskrom, färgkoncentrat och cocktailbär.

Produkter azofärger kan finnas i:
Drycker (saft får dock inte färgas), glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, desserter, sylt, marmelad, soppor, såser, senap, frukt- och grönsaksberedningar, smaksättningspreparat, snacks och kosttillskott. Dessutom kan de förekomma i en del charkprodukter, skaldjur och vissa ostar.

Bakgrund
I samband med att den svenska livsmedelslagstiftningen blev underordnad EU-lagstiftningen 1999 och Li samt Svensk Dagligvaruhandel tog ett branschbeslut om att även fortsättningsvis inte använda/sälja varor innehållande AZO-färger i Sverige antog BergendahlsGruppen AB denna policy och har följt den sedan dess.

Varför en policy om lagen tillåter det?
Azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighet. Eftersom överkänslighetsreaktioner och allergier är vanligare hos barn än hos vuxna är det troligt att det främst är barn som drabbas. Det kan också vara extra svårt att skydda barn från att få i sig av azofärgerna från oförpackade livsmedel.

 

Bonde_spenat

Frågor?

Har du frågor eller vill ha mer information om Bergendahls kvalitets- och miljöfrågor.
 
 

Kvalitetspolicy_2010 
 
 

 
Svanencertifiering
 
 
 
Svanen 
Bergendahls samarbetar med Svanen för att säkerställa miljökraven i de egenägda butikerna.
 
 

 
 
 Spåra din tonfisk
 
natuna_tonfisk 

Denna tonfisk av skipjack-typ är fångad med största omsorg. Miljövänliga fångstmetoder, endast fullvuxen tonfisk har fångats, med undvikande av sidofångster av tex hajar och delfiner.

Läs mer om just din burk här »

3M säkerhetsdatablad »